Chalarmaise

De CHALARMAISE, van grap tot realiteit

 • 05.12.2019
 • Events Story
 • Chalarmaise sauceDe Ideale Wereld (DIW), het gekende tv-programma, staat bekend om zijn typische humor op het randje van absurditeit, zoals wij Belgen dat goed kunnen. Speciaal voor Pukkelpop zetten de presentatoren hun eigen knettergekke minifestival, de Sausfeesten, op poten met een binnen- en buitenpodium. Ze voorzagen ook een unieke EHBO-stand. Arme festivalgangers met een acuut tekort aan saus konden daar terecht voor de reanimatie van hun frieten, hotdog of hamburger. Als Brussels Ketjep-kenners vroegen de presentatoren aan het merk om een speciale saus te creëren voor hun Sausfeesten. En zo geschiedde: de Chalarmaise was geboren. De naam is een knipoog naar het werkwoord ‘chalarmeren’ dat DIW bedacht en als running joke blijft gebruiken. (Voor de smurf-fanaten onder ons, ‘chalarmeren’ is een variant op het werkwoord ‘smurfen’.) Het festival was zo’n groot succes dat de DIW-ploeg achteraf besluit om de saus te verkopen in flessen van 300 ml. Alles stond klaar voor de lancering tot … de producenten van het programma ontdekken dat ze als openbare omroep geen product op de markt mogen brengen dat werd gepromoot op antenne.

  Het idee bleef echter bestaan en ze besluiten om reclame te blijven maken voor een product dat nooit in een winkel zal verkocht worden. De flessen Chalarmaise die al geproduceerd waren, worden nu gratis aangeboden aan het livepubliek. In bijna elke uitzending komt een absurd nepreclamespotje voor Chalarmaise aan bod. Het publiek wordt gek en wil absoluut die mysterieuze nieuwe saus proeven. Op sociale media worden grote supermarktketens verweten dat ze de saus niet in de rekken hebben staan.

  Chalarmaise sauceMaar dan kwam plots toch een kans om de saus te kunnen verkopen door de winst te doneren aan een goed doel. Op 6 december doorkruiste de DIW-ploeg als ware het Sinterklaas het hele land met hun Chalarmaise-caravan. De tournee startte in het Vlaams parlement waar de ministers emotioneel werden verplicht om meerdere potten saus te kopen voor het goede doel. Daarna was het eindelijk aan het grote publiek om met de neus in de spreekwoordelijke saus te vallen. Urenlang stonden er lange wachtrijen in de stations van Antwerpen, Gent en Leuven…

  Of hoe een saus echt alles uit zijn korte leventje wist te halen!

  Chalarmaise sauce